Konuya “marka nedir “ , “markamı tescil ettirmeli miyim “ , “marka tescili nasıl yapılır “ gibi temel sorularla başlamakta yarar var diye düşünüyorum.
Marka ; ürün ve hizmetlerinizi rakiplerinizden ayıran , tüketicinin sizin ürününüzle ilgili sahip olduğu algının somut ve soyut tüm unsurlarını içinde barındıran işarettir, diyebiliriz.
Bu işaret zamanla öyle güçlü hale gelebilir ki , tüketicilerin ürün yada hizmetlerinizi satın almada rehberlik eder ve tek başına satışı tamamlar , kısaca ürün yada hizmetinizi sizin için satar.
Düşünün markete girdiniz ve önünüzdeki rafta onlarca süt ambalajı birbirlerinin neredeyse aynı fiyatına ve aynı içerikle satın almanızı bekliyor , siz tüketici olarak ürünün önünde saatlerce analiz yapmadan eliniz otomatik olarak bir tanesine gidiyor ve alıp sepete atıyor.
Peki ama neden o ürünü seçtiniz ?
Daha mı sağlıklı, daha mı hijyenik , proteğin değerleri daha mı yüksek , tüm bunları o iki saniyede analiz edip karar mı verdiniz ? Tabiki HAYIR !
Pazarlama zihinlerde kazanılan bir savaştı ve marka bir ürünün savaştaki en önemli silahıydı , beyninizde bu zaferi kazanan markayı satın aldınız , diğer detaylar umurunuzda bile değildi.
Bir an için düşünsenize isimlerimizin olmadığı bir dünyayı , milyonlarca insan isimsiz dolaşmakta , yaşanacak kaosu düşünün , işte marka da ürünlerin yada hizmetlerin isimleridir, bu bakımdan marka nedir sorusunun cevabını bulmuş ve gerekliliğini anlamış oluyoruz.
Gelelim ikinci önemli soruya “markamı tescil ettirmeliyim ? “ sorusuna , bu soruya şöyle yaklaşalım , işyerimizi her gün açarak markamıza yatırım yapmaktayız , pazarlama faaliyetlerimizi sürdürürken de markamıza yatırım yaparız.
Peki ya markamızın yasal hakları !
Türk Patent ve Marka Kurumu , yetkili Marka ve Patent vekilleri aracılığıyla markaların tescilini gerçekleştirmektedir. Tescil ile koruma altına aldığınız markanız her şeyden önce başkalarının haksız kullanımlarına ve sizin ticaretinize zarar vermelerine engel oluyor.Marka tescilinin bir diğer avantajı , bazı kötü niyetli kişiler sizin markanızın geleceğine inanıp sizin markanızı kendi adına tescillemekte ve daha sonra size marka kulanımı ile alakalı yaptırım için mahkemelere müracat etmektedirler. Tabiki asıl hedef tescilli olan sizin markanızı size fahiş bir fiyattan satmaktır.Marka tescilinin başka bir faydası ise KOSGEB gibi bazı kurumların tanıtım ve reklam faaliyetleriniz için yaptığınız masrafların bir kısmını hibe yoluyla karşılamalarıdır.
Son olarak bu makalemizde marka tescili nasıl yapılır ? sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Marka tescili öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yapılacak bir ön inceleme ile markanızın tescile uygunluğunun teyit edilmesi ile başlar, zira tescile uygun olamyaan bir markanın tescili için yapılacak tüm masraflar maalesef çöpe gidebilecektir.Bu konuda Gep Patent & Danışmanlık bünyesindeki yetkili marka ve patent vekilleri sizler ücretsiz olarak destek vereceklerdir. Eğer markanız tescile uygun ise marka vekilinize vereceğiniz vekalet ile sizin adınıza bir takım harçları ve masrafları ödeyerek marka tescilinizi sisteme girecek ve sonucu size raporlayacaktır. Bu aşamada patent şirketinden başvuru numaranızı almayı unutmayınız.Markanızın tescile uygunluğunu hemen öğrenmek için buradan destek alabilirsiniz.
Bir de bu alanda türk patent ve marka kurumundan yetki almayan , yani vekil olmayan yetkisiz aracılar ile çalışmak sizin için bir takım kötü sürprizlere davetiye çıkaracaktır, bu konuyu o kadar hassastır ki mutlaka bir yerde hata olacaktır bu nedenle bu konuda teklif aldığınız kişinin yetkili olup olmadığını kurumun internet adresinden il seçerek mutlaka vekilin yetkisini sorgulayınız.
Makalemizi yararlı bulduysanız bloğumuzu paylaşmayı unutmayınız,teşekkür ederiz.
Marka yolunda güzel günler dileriz…
Gep patent & danışmanlık