KOSGEB’ in yeni bir destek programı açıklandı bu programın uygulama esaslarını yani anayasasını inceleyim sizlere hazır ve anlaşılır bir bilgi sunmak amacıyla bu makaleyi kaleme aldık.
Programın amacından kısaca bahsetmek gerekirse kobilerin ar-ge sonucu ortaya çıkarmış oldukları yenilikçi ürünleri ticarileştirmek olarak açıklanmış diyebiliriz.
Başvuru şartı ise patent belgesine sahip bir ürününü patent sahibi olmanız gerekmektedir.Başvuru tarihi itibariyle patent belgesi alma tarihi arasında 5 yıl geçmemiş olmalıdır.
Programa başvurabilmek için işletmeniz en az 1 yaşında olmalıdır , yani başvuru tarihi itibariyle 1 yıl önce kurulmuş olmanız gerekmektedir.
Başvurular www.kosgeb.gov.tr adresinden kobi bilgi sisteminde girerek yapılmalıdır. Eğer projenizde danışman kullanmak isterseniz Gep Patent ve Danışmanlık olarak size bu konuda uzman atayarak destek olacağız. Kobi Danışmanlarımızla birlikte hazırlayacağınız yatırım projeniz , KOSGEB in atayacağı bir üniversite öğretim elemanı tarafından değerlendirilmeye alınacaktır.
Yatırım projeniz kabul edildiğinde karşılıklı imzalar atılarak proje süreci başlar. İşletmenizin başvurabileceği toplam destek üst limiti 5.000.000 TL olup bu destek geri ödemeli ve geri ödemesiz olarak kullandırılır.
Makine-teçhizat, kalıp ve yazılım giderleri için mikro işletmelere %70 (yetmiş) geri ödemesiz, %30 (otuz) geri ödemeli, küçük ve orta büyüklükte işletmelere ise %60 (altmış) geri ödemesiz, %40 (kırk) geri ödemeli destek sağlanır.
Makine-teçhizat, kalıp ve yazılım giderleri haricindeki giderler için geri ödemesiz olmak üzere mikro işletmelere %70 (yetmiş), küçük ve orta büyüklükte işletmelere ise %60 (altmış) destek sağlanır.
Hangi giderleriniz desteklenecek ;
Yatırım projesi süresi içinde verilen destekler
- a) Makine-teçhizat ve yazılım giderleri desteği
- b) Personel gideri desteği
- c) Eğitim ve danışmanlık desteği
- d) Kira desteği Desteklenmeyecek giderler ise kısaca ;
Makine-teçhizat ve yazılım giderleri desteği
- a) Makine-teçhizat ve kalıp giderleri,
- b) Makine-teçhizata ve kalıba ait taşıma, montaj ve sigorta giderleri,
- c) Yazılım giderleri,
- d) Üretim hattı tasarım giderleri için geri ödemeli ve/veya geri ödemesiz destek sağlanır.
Program kapsamında, gayrimenkul alımı, bina inşaatı, tefrişatı, taşıt aracı alımı ve kiralaması, yatırım projesi ile ilişkilendirilmemiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmez.
Bu arada vergi-sgk prim borçlarınız olsa dahi programa başvurabilirsiniz. Hak edişlerinizden bu borçlar ödenir , eğer yapılandırma yapmışsanız gecikmiş borç olarak görünmediğinden bir sorunla da karşılaşmazsınız.
Geri ödemeli destek tutarı proje bitiminden itibaren 6 ay geri ödemesiz olup 6. Ayın sonundan başlayarak her 2 ayda bir 8 eşit taksitte ödeyebilirsiniz.
Projenin toplam tutarının %25 oranında bir tutarı ön avans olarak alabilirsiniz ki KOSGEB desteklerinde sadece bu destekte erken ödeme imkanı tanınmıştır.
Kısaca işletmenizi kuralı 1yılı tamamlamış ya da başvuru tarihi itibariyle tamamlayacak iseniz,
Patentle korunan yeni bir ürününüz mevcut ise ve bu ürün yenilikçi teknolojik ürünlerden biri ise ,
Bir proje hazırlayarak bu desteğe başvurabilirsiniz.
Şirketinizin ve ürününüzün yada projenizin bu destek kapsamında başvuru yapıp yapamayacağını uzmanlarımızca ücretsiz olarak incelenmesini isterseniz https://www.geppatent.com/is-fikri/ buradan formu doldurarak sizinle bu konuyu konuşmamamızı sağlayabilirsiniz.
GEP KOBİ AKADEMİ EĞİTİM DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ.
Danışmanlık Bölümü
www.geppatent.com